Väner Energi
Väner Energi

Meny

Du är här:

Vad är bredband?

Bredband används mest till att surfa på internet. Du kan också använda
bredband till att ringa eller titta på tv. Det finns också andra bredbandstjänster. Du kan få bredband på flera olika sätt. Ett sätt är att få bredband från telefonledningen. Då brukar det kallas ADSL eller kanske VDSL. Du kan också få bredband från ledningarna till kabel-tv eller fibernät. Mobilt bredband kommer genom signaler från radiosändare. Men alltfler internetlösningar via telefonledningar avslutas och läggs ner. Hösten 2018 är det dags för förändringar i delar av Töreboda kommun. Ersättningen är olika mobila lösningar och i flera fall utbyggnad av fasta fibernät. Undrar du hur det går med den fasta telefonin? Då kan du hämta information i länklistan: ”Telefonavveckling”.
Olika alternativa lösningar går att finna på den operatörsneutrala sidan ”Telekomguiden”, som du också hittar i länklistan. 

I länklistan finns även en länk till ”Telekområdgivarna”. En opartisk och kostnadsfri konsumentrådgivning om abonnemang för TV, telefoni och bredband.

Finns det trådlös fiber? Läs mer i länklistan: "Trådlös Fiber?"
Mer information finner du i länklistan under länkarna: ”PTS om Bredbandstekniker” och ”Bredbandsforum om Bredband". PTS (Post- och telestyrelsen) är en nationell myndighet för frågor om bland annat bredband. Du kan även läsa PTS:s enkla information ”Funderar du på att skaffa bredband?”, som du också hittar i länklistan.

Läs om Regeringens "Nya Bredbandsstrategi" via länken till höger.

Din nuvarande bredbandskapacitet kan du mäta genom att i länklistan öppna länken ”Bredbandskollen”.

Mer och mer fibernät

Kommunerna i Töreboda och Mariestad har nu efter fem år byggt klart ett viktigt stomnät, som utgör grunden i en gemensam infrastruktur där näringsliv och fiberföreningar givits möjlighet att ansluta till nästa generations bredbandsnät. Men VänerEnergi har även uppdraget att fortsätta nätutbyggnaden i såväl tätorter som på landsbygden. På landsbygden är det dock svårare att få affärsmässighet, vilket gör att utbyggnaden där i regel sker genom fiberföreningar som beviljas statligt stöd genom Länsstyrelsen. Därför har vi särskilda dialoger med dessa fiberföreningar.

I tätortsdelarna arbetar vi i stället genom intresseanmälningar till det öppna stadsnätet – Openbit.

Genom att publicera information om och till fiberföreningar, samt ge tips och råd om kontakter genom olika direktlänkar, vill VänerEnergi underlätta grundförutsättningarna för fortsatt fibernätsutbyggnad.

 

Väner Energis logga

VänerEnergi AB
Box 102
542 21 Mariestad

VänerEnergi AB
Strandvägen 22
542 31 Mariestad

0501-637 00

Logga in på Mina sidor